İsviçreli akademisyen Luyckx: “(Türkiye’deki depremler) Kurtarma ekipleri inanılmaz işler başardı”
Zürih Üniversitesi Öğretim Üyesi Valerie Luyckx, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde kurtarma ekiplerinin inanılmaz işler başardığını belirterek, Türkiye’de bu tür afetlere yönelik uzun süredir devam eden hazırlıklar sayesinde insanların acil servise ulaşabildiğini belirtti. Tıbbi bakım.
İsviçre’de Tages-Anzeiger gazetesine konuşan böbrek hastalıkları uzmanı Luyckx, Türkiye’de depremlerden etkilenen uzmanlar ve afet bölgesindeki Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) ekipleriyle sürekli iletişim halinde olduğunu belirtti.
Yerel acil servis görevlilerinin bu şartlar altında mümkün olan her şeyi yaptığına dikkati çeken Luyckx, bazı çalışanların hızlı bir şekilde işlerine dönebilmek için bölgedeki araçlarda uyuduğunu kaydetti.
“Kurtarma ekipleri inanılmaz bir iş çıkardı.” Luyckx tabirini kullanarak, Türkiye’de bu tür afetlere yönelik uzun süredir devam eden hazırlıklar sayesinde birçok kişinin acil tıbbi bakıma kavuştuğunu belirtti.
Luyckx, Türkiye’nin bölgeye hızlı bir şekilde yardım gönderdiğini belirtti.
“Böbreklere verilen zararı en aza indirmek için hızlı hareket etmek gerekiyor”
Zürih Üniversite Hastanesi Nefroloji Bölümü Kıdemli Hekimi Thomas Müller, bu çok şiddetli sarsıntılarda en sık görülen yaralanmaların kemik kırıkları, kanama ve organlar olduğunu ve bunların büyük hasara yol açtığını belirterek, “Kaslar ezilirse enkaz, sonra böbrek yetmezliği meydana gelebilir.” uyardı.
Sadece Türkiye’de 2 bin depremzedeye böbrek ezik teşhisi konulduğunu kaydeden Müller, tedavinin geciktirilmesi veya hiç tedavi edilmemesi halinde bunun ölümcül sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Müller, böbreklere verilen zararı en aza indirmek için çok hızlı hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Diğer bir komplikasyon da büyük bir deprem bölgesinde birçok yerde altyapının da ciddi şekilde hasar görmesi, bu nedenle suyun bazen örneğin cihazlar için ön arıtmaya ihtiyaç duyması.” ifadelerini kullandı.